GAME PROGRAMMING CONCEPTS TEST 2016
1. What is true regarding DirectX and OpenGL?
Answers:
- DirectX is a collection of API for games programming.
- DirectX is much faster than OpenGL.
- DirectX is more frequently used in professional graphics.
- OpenGL is an open standard.
- OpenGL is multi-platform.
2. Shadow volumes use per-pixel lighting.
Answers:
- True
- False
3. What does dereferencing mean in C?
Answers:
- Accessing a pointer’s value
- Accessing the value pointed by a pointer
- Adding a second reference to a pointer
- None of the above
4. What is the Gilbert-Johnson-Keerthi algorithm used for?
Answers:
- Collision detection
- Texture uploading
- File compression
- Network priority queue
5. What is a data structure?
Answers:
- A list of values with names associated to them
- An object array
- An event list
- None of the above
6. What are the differences between anisotropic filtering and trilinear filtering?
Answers:
- Anisotropic filtering gives a better quality than trilinear filtering
- Trilinear gives a better quality than Antisotropic filtering
- Anisotropic filtering performs a linear interpolation
- Trilinear filtering doesn’t take the angle of vision into account
- Trilinear filtering needs more bandwidth than anisotropic filtering
7. What is the result of a dot product?
Answers:
- A vector
- A scalar
- A matrix
- None of the above
8. A UDP client sends a packet to a server on port 80. The server responds using port 50’234 as source port. What will the result be?
Answers:
- It will always work.
- The response packet might be blocked by state-full firewalls.
- The server will crash when trying to use a different port.
- None of the above
9. In a networked game, the client can be coded in C while the server is coded in Ruby.
Answers:
- True
- False
10. How many 3 dimension vectors are needed to position and orient an object in space?
Answers:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
11. What is 3D audio?
Answers:
- 3D audio is a technique used to add sound to a 3D environment.
- 3D audio is a sound effect that creates the illusion of multiple sound sources placed anywhere in the 3D space.
- 3D audio is a special effect that makes sound like in a specific place.
- None of the above.
12. How much memory will an 8 bit per channel RGBA texture of 256×256 pixels take?
Answers:
- 2Mbytes
- 2Mbit
- 2Moctet
- 2Kbytes
13. What is a cross product?
Answers:
- The product of two floats
- The product of two vectors
- The product of two matrices
- The product of two ints
- None of the above
14. A texture is composed of fragments.
Answers:
- True
- False
15. What is a bones system?
Answers:
- A technique in modeling to animate a 3D model
- A skeleton used for the animation of a 3D model
- A skeletal animation
- A technique to create a 3D model
16. What does bump mapping do?
Answers:
- It flattens a texture
- It adds a relief effect to a texture
- It adds minor displacements to a surface
- None of the above.
17. What does the following statement describe?
It renders the scene from the light point of view, in a depth texture; then it renders the scene again from the camera point of view using the depth texture to determine if a pixel is in shadow or not.
Answers:
- Collision detection
- Depth mapping
- Shadow mapping
- Texture mapping
- None of the above
18. What are shadow volumes?
Answers:
- Shadow volumes are a technique used in 3D computer graphics to add shadows to a rendered scene.
- Shadow volumes are a fast way to add shadows to a 3D scene.
- Shadow volumes are a very slow way to add shadows to a 3D scene.
- None of the above.
19. What are pbuffers?
Answers:
- Point buffer objects
- Pixel buffer objects
- Particle buffer objects
- None of the above
20. The UDP is an acknowledged protocol.
Answers:
- True
- False
21. How many layers are there in the OSI model?
Answers:
- 1
- 3
- 5
- 7
- 9
22. The fundamental idea behind particles is that they are immune to physics laws (collisions, …).
Answers:
- True
- False
23. A particle engine can be done using either vertices or fragments.
Answers:
- True
- False